Banjalučka policija privela i saslušala novinara Željka Raljića
18/07/2013 22:27 - Administrator
blusrcu.ba-Banjalučka policija privela i saslušala novinara Željka RaljićaŽeljko Raljić, glavni i odgovorn urednik banjalučkog portala “Istinito” i nedeljnika „Respekt” saslušan je danas u Ministarstu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog plakata, kojima je tokom noći bila oblijepljena Banjaluka i kojima se kritikuje aktuelna vlast u Srpskoj. Raljić je rekao za Fenu da to vidi kao jedna vid pritiska na medije. “Oni smatraju da je osobama koje su se našle na ovim plakatima ugrožena bezbjednost i traže ko je organizator i ko je plakate polijepio”, pojašnjava Raljić čiji je portal prvi objavio informaciju o plakatima.

Ističe da ne spori pravo policije da istražuje, ali navodi da se pozvao na etički novinarski kodeks i odbacio njihov zahtjev da im saopšti e-mail adresu s koje su stigle fotografije tih plakata oblijepljenih u Banjaluci.

Obavijestili su ga da je „dužan da sačuva elektronske podatke koje je dobio i najavili mogućnost izuzimanja računarske opreme“.

“U tom dijelu smatram da je to pritisak na slobodu medija. Ako mi zakon dopušta da ne otkrijem izvor informacija, a policija prijeti da će pod pritiskom da je izuzime opremu, onda se postavlja pitanje čemu zakonska mogućnost novinarima da ne otkrivaju izvor informacija”, rekao je Raljić.

Za njega je problematično u ovoj priči to što u policiji smatraju da je on, objavljujući informaciju o plakatima, ugrozio bezbjednost osoba na plakatima.

“Rekao sam da sam samo obavijestio javnost da su se plakati pojavili, jer to je za mene vijest”, rekao je Raljić.

Izvor vijesti: rtvbn.com

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1215&title=Banjalu%26%23269%3Bka-policija-privela-i-saslu%C5%A1ala-novinara-%C5%BDeljka-Ralji%26%23263%3Ba