FOTO- SARAJEVSKI PROTESTANTI PORUČILI IZ BANJALUKE: Ako se poslanici osjećaju nesigurno u Sarajevu, mi se osjećamo sigurno u Banjaluci!
25/06/2013 13:57 - Administrator
blusrcu.ba-FOTO/ SARAJEVSKI PROTESTANTI PORUČILI IZ BANJALUKE: Ako se poslanici osjećaju nesigurno u Sarajevu, mi se osjećamo sigurno u Banjaluci!Grupa učesnika JMBG protesta u Sarajevu danas je iz Banjaluke poručila poslanicima Parlamenta BiH da i dalje hitno očekuju rješenje JMBG pitanj. Grupa učesnika/ca JMBG protesta iz Sarajeva je danas došla u Banjaluku sa namjerom da, kao što su to uradili i 05. juna u Sarajevu, poruče da je neophodno da institucije BiH hitno počnu raditi svoj posao i riješiti ovo pitanje u interesu građana i naše djece.



- Ako se poslanici osjećaju nesigurno u Sarajevu, mi se osjećamo sigurno u Banjaluci, kao i bilo gdje drugo širom Bosne i Hercegovine. Dalje, ako smo mi prijetnja sigurnosti, te ako je potrebno da mi budemo u Banjaluci da bi oni mogli sigurno i neometano raditi u Sarajevu, kad god odluče da rade, mi nudimo da dođemo u Banjaluku i budemo tu dok god traje zasjedanje parlamenta, a oni nek riješe JMBG pitanje. Dodatno, ako treba, povešćemo sa sobom i majke s bebama i djecu, ako je to presudno za sigurnost poslanika u Parlamentu, poručili su iz Banjaluke.

Sarajevski protestanti u Banjaluci

Također, želimo da osudimo zahtjeve kojima se traži ograničavanje slobode javnog okupljanja. Licemjerno je da upravo oni koji su najodgovorniji za politizaciju ovog pitanja i igranje životima djece, pokušavaju svoj nerad i odgovornost zaštititi traženjem zabrane okupljanja pred institucijama. Parlamentarni zastupnici u zvanično najsiromašnijoj zemlji Evrope, koji primaju najveće plate u regionu, trebali bi konačno početi raditi svoj posao i sve dok rade u interesu građana, neće biti ni potrebe za okupljanjem. Ali, ni u kojem slučaju, demokratski principi i prava ne smiju biti dovedeni u pitanje zbog neodgovornosti predstavnika vlasti.

Želimo da naglasimo da smo mi u ovo krenuli zbog djece, zbog Belmine, Berine, kao i svih potencijalnih novih Belmina i Berina, te iz vlastitog osjećaja odgovornosti i stida pred našom djecom, osjećaja koji oni očito nemaju. Iza nas ne stoji ni jedna politička partija, grupa, ideologija ili bilo šta slično, nego samo naš vlastiti obraz i moral.

Podsjećamo, naši zahtjevi su: rješavanje JMBG pitanja, bez politizacije, kroz implementaciju odluke Ustavnog suda BiH broj U3/11; formiranje državnog fonda solidarnosti za finansiranje liječenja građana/ki koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH, te odricanje parlamentaraca/ki i ministara/ica 30% svojih primanja u korist Fonda. Također, želimo da podsjetimo da je rok parlamentarcima za rješenje ovih pitanja 30.06, stoji u saopćenju za medije.

Izvor vijesti: DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/kr

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1200&title=FOTO--SARAJEVSKI-PROTESTANTI-PORU%26%23268%3BILI-IZ-BANJALUKE-Ako-se-poslanici-osje%26%23263%3Baju-nesigurno-u-Sarajevu-mi-se-osje%26%23263%3Bamo-sigurno-u-Banjaluci