Uspostavljena koordinacija ?Prvog marta? za Banja Luku
25/06/2013 13:24 - Administrator
blusrcu.ba-Uspostavljena koordinacija „Prvog marta“ za Banja LukuNakon drugog radnog sastanka zainteresiranih aktivista organizacija civilnog društva i političkih stranaka koje okupljaju povratnike u Banja Luci, na kojoj je usvojeno da koordiniranje aktivnosti preuzme Udruženje građana povratnika u Banja Luku. Na ovom sastanku je potvrđena zainteresiranost građana-povratnika za inicijativu registracije i mobilizacije povratnika u svrhu podizanja njihove izlaznosti na narednim Općim izborima 2014. godine.



Podršku ovim aktivnostima dali su i predstavnici Saveza Banjalučana u Švedskoj. Najavljeno je održavanje prezentacija aktivnosti „Prvog marta“ u Banja Luci, te promocija kroz magazin „Šeher“.
U Banja Luci je prije rata živjelo 29 000 građana hrvatske i 28 500 građana bošnjačke nacionalnosti. Izvan grada, u selima Zalužani, Šargovac, Šimići, Stratinska, Motike, Kuljani, Dragočaj, Debeljaci, Barlovci, Cerici i Ivanjska, većinu stanovništva činili su Hrvati, dok je u Bastasima većinu činilo bošnjačko stanovništvo. U okviru grada Banja Luka, većinsko stanovništvo Bošnjaci su činili u mjesnoj zajednici Gornji Šeher, gdje ih je prije rata bilo oko 3 100.
Koalicija „Prvi mart“ je ranije stupila u kontakt sa Katoličkom crkvom u Banja Luci, te je namjera povezati bošnjačka i hrvatska udruženja na zajedničkoj saradnji pri mobilizaciji i registraciji građana.

Izvor vijesti: prvimart.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1199&title=Uspostavljena-koordinacija-Prvog-marta-za-Banja-Luku