FOTO: Banjalučani podržali proteste u Sarajevu
08/06/2013 19:00 - Administrator
blusrcu.ba-(FOTO) Banjalučani podržali proteste u SarajevuNekoliko desetina Banjalučana okupilo se danas na zelenoj površini preko puta zgrade Narodne skupštine Republike Srpske i na taj način dalo podršku protestima koji se već treći dan dešavaju u Sarajevu, povodom donošenja Zakona o izdavanju matičnog broja. Bosna i Hercegovina je ovih dana u znaku protesta, a najviše pažnje  izazavali su oni u Sarajevu gdje su protestanti blokirali zgradu Parlamentarne Skupštine BiH, tražeći da se pod hitno donese Zakon o izdavanju matičnog broja novorođenim bebama u Federaciji BiH.



Ove proteste  podržali su i Banjalučani, ističući da je to zajednički problem svih nas i da treba da se udruženo borimo za njegovo rješavanje. 

Aktivista Helsinškog Parlamenta, Aleksandar Žolja, kaže da određeni političari koriste situaciju jednog malog života kako bi širili govor mržnje među narodima u BiH.


"Političari šalju poruku da oni koji mirno protestuju izazivaju blok sistema, a u stvari su oni ti koji ga izazivaju. Imamo situaciju da dijete koje ništa nije zgriješilo prosto nema ista prava kao i mi svi ostali, a taj kolaps je nastupio isključivo krivicom političara", rekao je Žolja.

Žolja je dodao da su izjave Aleksandre Pandurević sramotne i da je ona ta manipuliše i koristi jezik mržnje, i pokušava ovu humanu priču da ubaci u politički okvir.


"Da je dijete nekoga od tih političara u pitanju, siguran sam da bi se onda itekako lako", dogovorili, dodaje Žolja.

Jedan od aktivista, Dražen Crnomat, rekao je da su ovi protesti dio širih protesta, i da je ovo problem koji se tiče svih nas.

"Borimo se za rješavanje problema izdavanja matičnih brojeva, ali istovremeno pokušavamo da antispinujemo ove vijesti koje šire RTRS, Glas Srpske i Nezavisne novine, da ovi protesti imaju političku pozadinu. Borimo se za naš bolji život, i naši protesti nemaju nikakve veze sa političkim stranačkim interesima i koristima, kako ih neki političaro nazivaju", priča Crnomat.


Aktivistkinja Marija Bliznac došla je da podrži proteste u Sarajevu, ali i da utiče na sprječavanje "ispiranja mozga narodu" što, kako kaže, rade pojedini mediji.

"Oni tvrde da trudnice, majke, djeca i ostali koji izražavaju nezadovoljstvo mirnim protestima prave državni udar. Ne mogu da vjerujem da je uopšte legalno davati takve izjave", rekla je Bliznac.

Podrška protestantima najavljena je i iz Beograda a učesnici protesta smatraju da je to jedna snažna poruka da ih ljudi iz regiona podržavaju u borbi za bolji život.

Izvor vijesti:
eTrafika / Foto: eTrafika.net - S. Terzić

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1191&title=FOTO-Banjalu%26%23269%3Bani-podr%C5%BEali-proteste-u-Sarajevu