VIDEO: Prilog iz Banja Luke - Zašto treba pomoći banjalučkom Merhametu
22/05/2013 22:35 - Administrator

blusrcu.ba-Zašto treba pomoći  banjalučkom MerhametuMuslimansko dobrotvorno društvo''Merhamet'' osnovano je u Sarajevu 1913.godine, čiji  je rad zabranjen od 1946. a ponovno je nastavio sa radom 1991. godine. U Banjaluci je zvanično počeo sa radom u najkritičnijem periodu 1992. godine, u vrijeme najvećeg po-groma nesrpskog stanovništva kada je na pleća zaposlenih u ovoj humanitarnoj instituciji pao sav teret zbrinjavanja i prehrane obespravljenog nesrpskog stanovništva.





Procjenjuje se da je tokom rata više od 20 hiljada lica primalo pomoć Merhameta bez ko-je većina ne bi preživjela. Gotovo svi uposlenici Merhameta u toku rata više puta su pri-vođeni, zatvarani i maltretirani samo zbog toga što su pomagali drugima čak i srpskom stanovništvu, koje i dan danas zajedno sa ostalim narodima prima svaku vrstu pomoći od ove humanitarne institucije. Ustvari Merhamet nije samo kuhinja koja hrani siromašne i beskućnike, nego prije svega humanitarna organizacija koja se bavi pružanjem svake vrs-te pomoći u zbrinjavanju napuštene djece i njihovoj edukaciji, organiziranju seminara, predavanja i drugim aktivnostima. Merhamet je bio nosioc mnogih aktivnosti vezanih za obnovu kuća, povratak prognanih, dok je cijelo vrijeme rata i danas ambulanta Merhame-ta na usluzi svojih korisnika kao i patronažna ekipa koja danonoćno bdije na  kućnom pragu svojih korisnika. Kroz ovu ambulantu tokom rata prošlo je na hiljade korisnika, desetine humanista ljekara i medicinskog osoblja, među kojima je posebno u sjećanju svih banjalučana bio i ostao rahm. Dr. Habib, ginekolog, imam i mujezin Ferhadije dža-mije.
VIDEO:

Zahvaljujući donacijama i dobrim ljudima ambulanta koju predvodi dr. Hanumica Horozović-Salihagić sa svojim saradnicima i danas je u funkciji naročito u patronažnoj službi, doduše kada je donirano vozilo u ispravnom stanju, tako da se stariji pacijenti ug-lavnom njihovi korisnici ne trebaju brinuti za zdravlje jer se nalaze u sigurnim rukama ovih humanista. Prema riječima dr. Hanumice, treba napomenuti da su uposlenici ambu-lante u prošloj godini svojim korisnicima pružili 2000 usluga i 500 patronažnih posjeta, a u prvih 6 mjeseci ove godine imali su 845 intervencija i 175 patronažnih posjeta, od toga skoro polovina bez prevoznog sredstva. U svakom slučaju najbrojniji su korisnici javne kuhinje koja obezbjeđuje svakodnevni obrok za 170 korisnika, dok se za 54 nepokretna  korisnika vrši kućna dostava. Na kućnu adresu svakodnevno stiže i socijalni radnik Merh-ameta, ili njegovateljice osposobljene za rad na terenu u pružanju usluga kućne njege i to nije sve, jer su se vrijedni radnici pobrinuli da obezbjede za svoje korisnike oko pet tona kurbanskog mesa, dok je Merhamet Švedske donirao preko 5 stotina ramazanskih ili bajramskih paketa koji su podjeljeni najsiromašnijim kategorijama stanovništva, naveo je Fahrudin Prlja predsjednik MDD Merhameta Banjaluka i dodao: U vrijednosti oko 20 hiljada KM siromašnima je podijeljena korištena odjeća i obuća, dok je za dvanaestero djece obezbijeđeno ljetovanje u Neumu. Danas Merhamet ima preko 1500  članova, koje opslužuju 10 uposlenika, a oni su ove kao i prethodnih godina pripremili iftar za svoje članove u prostorijama koje im je bez naknade ustupila porodica Biberić, no pitanje je dana do kada će u istim ostati. Zato trebamo uz pomoć Svevišnjeg, zbog svega naveden-og i za radi naših koji su ostali i sačuvali klicu Islama na ovim prostorima, i onih koji više nisu među živima, za radi humanista Merhameta i mezarja naših pradjedova, podržati i osnažiti akciju trajnog zbrinjavanja Merhameta.

Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović                                                                    
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1186&title=VIDEO-Prilog-iz-Banja-Luke---Za%C5%A1to-treba-pomo%26%23263%3Bi--banjalu%26%23269%3Bkom-Merhametu