Prilog iz Banja Luke: Država kriva što su kriminalci iz RS-a sahranili poljoprivredu
06/04/2013 22:47 - Administrator
blusrcu.ba-Prilog iz Banja Luke: Država kriva što su kriminalci iz RS-a sahranili poljoprivreduI pored činjenice koju je izrekao predsjednik manjeg manjeg BeHa entiteta da'' Agrar u Srpskoj trenutno nije ni na nivou iz devedesetih godina prošlog vijeka'', glavni krivci  za takvo stanje naveo je on su neefikasne institucije BiH, potom otvorene granice, krimi-nal, propusti carinskih službenika ali i Evropska unija koja je najveći protivnik domaćih dogovora.




Zato će resorne institucije u budućem periodu razmotriti sve poslovne aktiv-nosti neopohodne za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja kako nam drugi ne bi odre-đivali svoje uslove, navela je premijer RS-a Željka Cvijanović. Ključni faktor razvoja po-ljoprivredne proizvodnje navela je ona leži u razvoju domaće prehrambene industrije, te je potrebno da njeni kapaciteti budu korišteni u većoj mjeri i bazirani na domaćim umje-sto na uvoznim sirovinama.Upravo zbog izostanka tih aktivnosti posljednjih godina kul-minirali su problemi u poljoprivredi vezani za isplatu zaostalih podsticaja naveo je Stojan Marinković predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, tako da je sada  posljednji trenutak da se to učini kako bi se na vrijeme obavila proljetna sjetva. A da se zasije 100 hiljada hektara zemljišta potrebno je obezbijediti 150 miliona maraka od čije sadake zavisi početak radova. No nisu to i jedini problemi naveo je on, jer je vlada davanjem u koncesiju ogromnih površina najplodnijeg zemljišta koncesionarima iz dru-gih država načinila nesagledivu štetu, tako što smo izgubili suverenitet nad proizvodnjom žitarica koji će u budućnosti diktirati cijenu u BiH i okruženju.
Mada se krivica za takvo stanje po svaku cijenu želi prebaciti na nivo države, najveći proizvođač mlijeka u RS-u Risto Kuzmanović upozorio je da se iskorištenost poljoprivrede u ovom entitetu kreće ispod 50% i navodi kako se ovdje svi zaklinju u poljoprivredu, tvrdeći da je ona najreal-niji proizvodni sektor, a sa druge strane farmeri, direktni proizvođači nalaze se pred ban-krotom.
Naročito se to da uočiti u  proizvodnji mlijeka koja je podbacila zbog lošeg kva-liteta silaže ali i zbog nedostatka novca, jer nam država kako ovdje zovu entitet duguje devet premija za mlijeko, podsticaje i premije. Za to vrijeme taj novac leži u bankama na koja proizvođači plaćaju kamatu od 10% na godišnjem nivou. No ne treba zanimariti ni činjenicu da je smanjenje ili potpuni izostanak podsticaja poljoprivrednike natjerao da gotovo ubustave proizvodnju, jer je iz budžeta RS-a za posljednjih pet godina za podsti-caj izdvojeno svega 480 miliona maraka.
To su samo gorući problemi koji se ne mogu ublažiti ni trostruko većim podsticajima, jer od prvog jula nakon što granica prema Hrv-atskoj bude potpuno zaključana za ovdašnje poljoprivrednike, izaći će na vidjelo svi pro-blemi koje je vlada RS-a gurala pod tepih, baveći se nekakvim drugim imaginarnim pro-blemima o  ugroženosti RS-a od izmišljenih neprijatelja. I kako se pregladnjeli narod tom izlizanom komunističkom parolom više ne može obmanjivati, sada se i dragi vođa dao u istražitelje i poručio narodu kako se institucije Srpske u narednom periodu moraju ozbi-ljno pozabaviti realizacijom svih poslova i aktivnostima neophodnim za razvoj i unap-rijeđenje poljoprivrede gdje se po njegovoj ocjeni uvukao kriminal koji je gori od nev-remena koje je ovih godina poharalo poljoprivredu. A da baš i nije tako, svjedoci smo sve učestalijih hapšenja i privođenja lica ogrezlih u kriminal u ovom entitetu,  što za dragog vođu Dodika i nije toliko bitno, koliko je važno da se bosansko hercegovačke institucije ocrne i proglase neefikasnim i grobarima poljoprivrede.


Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1172&title=Prilog-iz-Banja-Luke-Dr%C5%BEava-kriva-%C5%A1to-su-kriminalci-iz-RS-a-sahranili-poljoprivredu