Odluka Ustavnog suda RS Grbovi Banje Luke i Nevesinja neustavni jer predstavljaju samo Srbe
20/02/2013 20:17 - Administrator
blusrcu.ba-Odluka Ustavnog suda RS Grbovi Banje Luke i Nevesinja neustavni jer predstavljaju samo SrbeGrbovi Banje Luke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, odlučio je danas Ustavni sud Republike Srpske. S obzirom na to da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, ovakvim propisivanjem, prema ocjeni Ustavnog suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj.



"Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Republike Srpske", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1147&title=Odluka-Ustavnog-suda-RS-Grbovi-Banje-Luke-i-Nevesinja-neustavni-jer-predstavljaju-samo-Srbe