Ukraden nakit vrijedan 300.000 KM
07/03/2009 13:27 - BanjaLukauSrcu
Zlatarska radnja "Atina" u Banjaluci opljačkana je juče ujutro,
a nepoznati lopovi odnijeli su osam kilograma
nakita vrijednog 300.000 maraka.

Zlatara se nalazi se u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića 24, svega stotinak metara udaljena od sjedišta banjalučke policije i policajca koji čuva džamiju Ferhadiju.

"Lopovi su provalili u tri sefa, odakle su odnijeli po četiri kilograma zlatnog, odnosno srebrnog nakita. Rad na identifikaciji provalnika je u toku", naveli su juče iz policije.

Gordana Bundalo, vlasnica zlatarske radnje, kazala je da su provalnici, osim osam kilograma vrlo skupog zlatnog i srebrnog nakita, odnijeli i skupocjene naočari.

"Provalili su u magacin u kojem su se nalazila tri sefa sa zlatom, srebrom i naočarima. Odnijeli su sve", izjavila je nekoliko časova nakon provale šokirana vlasnica.

Tačno vrijeme provale nije poznato, ali vlasnica navodi da je njen sin šetao pored zlatare u četvrtak oko 22.30, te da nije primijetio ništa neobično.

"Kada sam došla na posao, oko 7.10, vidjela sam odškrinuta ulazna vrata. Presjeklo me, ušla sam unutra i vidjela da je i druga prostorija u kojoj su bila tri sefa takođe provaljena", ispričala je vlasnica zlatare dok su insepktori CJB Banjaluka obavljali uviđaj i pronalazili tragove koje su iza sebe ostavili provalnici.

Tokom uviđaja inspektori su uz pomoć grafita tražili otiske, a unutrašnjost zlatare bila je opustošena.

Šokirana vlasnica i njen suprug Miroslav Bundalo posebno su bili iznenađeni činjenicom da su lopovi, gotovo na miru "kao kod svoje kuće" uspjeli provaliti u teške čelične sefove u kojima se, pored zlata i srebra, nalazila mašina za graviranje i električna vaga.

Bundalo je ispričao da je lopovima trebalo najmanje pola časa da obiju gotovo neprobojne sefove koji su bili opremljeni posebnim anti- provalnim mehanizmima.

Vlasnike je začudilo da niko ništa nije vidio niti čuo, s obzirom da su za provaljivanje u sefove bili potrebni teški mehanički aparati, poput flekserica, a zatim i maljeva.

Taksisti koji imaju stajalište u neposrednoj blizini opljačkane zlatare juče su naveli da nisu čuli ništa sumnjivo tokom noći u kojoj je izvršena jedna od najvećih provala u banjalučke zlatare.

Sedma provala u zlatare

Od početka ove godine pljačka u "Atini" je sedma provala u zlatare na području koje pokriva CJB Banjaluka.

Samo stotinak metara od zlatare "Atina", prije tačno mjesec dana, opljačkana je i zlatara "RS Gold".

Policija je, zahvaljujući nadzornim kamerama u zlatari "RS Gold", uspjela da uhvati provalnika Nevena Dragića.

Tada su u policiji izjavili da su na tragu organizovanoj grupi koja se bavi krađom zlata na području Banjaluke i koja ima uvezan lanac kradljivaca, preprodavača te onih koji otkupljuju ukradeno zlato.

U krugu od stotinu metara od zlatare "Atina", prije dvadesetak dana opljačkana je i prodavnica "Dioptra", iz koje su lopovi odnijeli skupocjene naočari vrijedne 20.000 KM.

Autor: Nikola Morača

Izvor vijesti. Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=113&title=Ukraden-nakit-vrijedan-300-000-KM