Ponoćna liturgija u Banjoj Luci Vladika Jefrem: Božić je praznik mira i ljubavi
07/01/2013 20:23 - Administrator
blusrcu.ba-Ponoćna liturgija u Banjoj Luci Vladika Jefrem: Božić je praznik mira i ljubaviU svim pravoslavinim hramovima u Republici Srpskoj jutros su služene liturgije u povodu Božića. Pravoslavni vjernici, koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Proslavi ovog, uz Vaskrs, jednog od dva najveća hrišćanska praznika, prethodilo je Badnje veče i ponoćno služenje božićne liturgije. Episkop banjolučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjoj Luci u ponoć i jutros predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju.



Podsjetivši na vrijednosti Božića za pravoslavne vjernike, episkop Jefrem je poželio svim onima koji slave Božić da u svoje domove unesu prazničko raspoloženje, jer je Božić praznik mira i ljubavi čija je simbolika - praštanje, pomirenje i jedinstvo.

U pravoslavnim hramovima pročitana je i Božićna poslanica patrijarha Irineja.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, a za njega se veže i niz običaja kod pravoslavaca.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1128&title=Pono%26%23263%3Bna-liturgija-u-Banjoj-Luci-Vladika-Jefrem-Bo%C5%BEi%26%23263%3B-je-praznik-mira-i-ljubavi