VIDEO: Dzamija Ferhadija Banja Luka, 2012. godine. Emisija ?Religija u službi života? Televizije Hema
03/12/2012 21:57 - Administrator
blusrcu.ba-VIDEO: Dzamija Ferhadija Banja Luka, 2012. godine. Emisija „Religija u službi života“ Televizije HemaSvjesna važnosti religije za život pojedinca i društva uopće, Televizija Hema je u januaru 2010. godine odlučila pokrenuti emisiju „Religija u službi života“ i u središte kontinuirane novinarske pažnje, poštovanja i brige staviti religije prisutne u BiH. U emisiji koja se sedmično prikazuje u programu TV HEMA, ali i u programima drugih bh. televizija gledaoci mogu pratiti priloge i reportaže o radu i aktivnostima vjerskih zajednica i crkava u BiH, o vjeri i duhovnim temama. Do sada je proizvedeno više od 120 emisija u trajanju od po 45 minuta, a autor je Senad Dorić, urednik programa Televizije Hema.




Možete nas pratiti na FB grupi http://www.facebook.com/ReligijaUSluzbiZivota. Emisija je doprinos međureligijskom dijalogu i razumijevanju u BiH, upoznavanju i prihvatanju drugih i drugačijih, razbijanju stereotipa i predrasuda. Ko emisiju gleda s takvim poletom i očekivanjima, neće je gledati uzalud, rekao je Senad Doric, autor emisije.

VIDEO:



Zašto džamija Ferhadija

Inače, Senad Dorić se novinarstvom počeo baviti 2000. godine i to uglavnom kao novinar unutarnje politike u redakcijama domaćih TV kuća. Diplomirao je 2007. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu – odsjek žurnalistika. U redakciji TV HEMA iz Sarajeva zaposlen je od 2007. Godine, a obavlja poslove novinara – urednika.

O rekonstrukciji džamije Ferhadija izvještavao je već 2001. godine u vanrednim vijestima, kada je prvo polaganje kamena temeljca za njenu izgradnju bilo praćeno protestima dijela srpskog stanovništva Banjaluke i mržnjom i divljaštvom kakvo se rijetko viđa. Od tada do danas nikada nije prestajao prenositi najvažnije vijesti o obnovi džamije Ferhadija.

 

„Na gradilištu smo bili 2010. Godine i o fazama izgradnje džamije razgovarali sa inženjerom Muhamedom Hamidovićem, o čemu smo napravili polusatnu emisiju. Drugi put smo bili u novembru 2012. Godine gdje je nas domacin bio muftija Edhem ef. Camdzic, a govorio je o tome da li se banjalučko muftijstvo oporavilo od posljednjeg rata u BiH, o važnosti džamije Ferhadija i dinamici radova na obnovi. Ferhadija je jedna od 614 džamija uništenih tokom posljednjeg rata u BiH. Muslimanski vjernici 7. maj obilježavaju kao Dan džamija, u znak sjećanja na datum kada je 1993. godine srušena džamija Ferhadija. Ferhadija je simbol povratka Bošnjaka muslimana u Banjaluku, pa i u RS. Iz tog su se vjerskog, kulturnog i historijskoga objekta oduvijek slale poruke vjere, mira, suživota i tolerancije. Posebno bih pohvalio stalnu brigu muftije Edhema Ćamdžića o Bošnjacima povratnicima sa kojima ima svakodnevne susrete u kojima ih bodri na povratak, na ostanak na svojim ognjištima”.

 

Tekst je napisao gosp. Senad Doric

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1111&title=VIDEO-Dzamija-Ferhadija-Banja-Luka-2012--godine--Emisija-Religija-u-slu%C5%BEbi-%C5%BEivota-Televizije-Hema