"Hasanaginica" nakon 37 godina pred banjalučkom publikom
03/12/2012 21:51 - Administrator
blusrcu.ba-"Hasanaginica" nakon 37 godina pred banjalučkom publikomNa velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjoj Luci 15. decembra u 20 sati bit će premijerno izvedena predstava "Hasanaginica" prema dramskom tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Olivere Đorđević. To će biti prilika da banjalučka publika nakon punih 37 godina gleda "Hasanaginicu" u teatru, jer je posljednja premijera zabilježena 3. oktobra 1975. godine u dramatizaciji Milana Ogrizovića i režiji Gradimira Mirkovića.




 
Tragična sudbina

- Osnovno opredjeljenje ovog teatra je da postavlja tekstove koji odražavaju strukturu i mentalitet naroda s prostora na kojem se izvode. To je bio motiv i pri odabiru "Hasanaginice", da se nakon toliko vremena predstavi publici jedan od najboljih i najznačajnijih tekstova koji su ikada nastali - kaže Nenad Novaković, direktor NPRS.

Rediteljka Đorđević podsjeća da "Hasanaginica" govori o tragičnoj sudbini Fatime Arapović, rođene Pintorović, u Imotskom, a dirljiva i bezvremenska drama o majčinskoj ljubavi, ponosu, prkosu i tradiciji bila je i ostala najveća inspiracija i izazov domaćih i svjetskih umjetnika.

Hasanaginicu u Banjoj Luci igra Nikolina Jelisavac, a Hasanagu Željko Erkić, prvi glumac koji će odigrati ovu rolu na banjalučkoj sceni nakon doajena glumišta ovog grada Adema Ćejvana.

 Veliki izazov

-  Mogu reći da je to životna uloga u mojoj karijeri, s obzirom na značaj djela i ulogu koja je izazov za svakog glumca. Smatram da sam zreo za ovakav poduhvat. Želim reći da je uloga Hasanage i danas postojana, itekako. Hasanaga je, između ostalog, oličenje muškog principa i ega - kaže Erkić.

 Glumačka podjela

- Hasanaginica: Nikolina Jelisavac

- Hasanaga: Željko Erkić

-  Hasanagina majka: Nataša Ivančević

- Beg Pintorović: Stevan Šerbedžija
 
- Majka Pintorovića: Ljiljana Čekić

- Jusuf: Goran Marković

- Suljo: Boris Šavija

- Ahmed: Branko Janković

- Musa: Vladan Popović

- Huso: Bojan Kolopić

- Pintorovićevi momci: Rajko Marčeta i Dejan Andrić

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1110&title=Hasanaginica-nakon-37-godina-pred-banjalu%26%23269%3Bkom-publikom