Samo 38 Bošnjaka službenici u RS
05/03/2009 12:53 - BanjaLukauSrcu
Prema popisu iz 1991. godine, u ovom sektoru moralo bi biti
najmanje 30 posto ljudi koji ne pripadaju
srpskom narodu.....

Ustavni sud BiH još u julu 2002. godine donio je odluku o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH, kojom je, između ostalog, trebalo osigurati proporcionalnu zastupljenost svih naroda u javnim i državnim institucijama prema popisu iz 1991., ali stvarno stanje, naročito u Republici Srpskoj, blago kazano, više je nego katastrofalno.

Svjedoče o tome i zvanični podaci koje je, u odgovoru na poslaničko pitanje Mirsada Duratovića, poslanika u Narodnoj skupštini RS, dostavilo entitetsko Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Prema evidenciji Centralnog registra kadrova, u RS je zaposleno 3.798 osoba sa statusom državnih službenika. Od tog broja, samo su njih 38 Bošnjaci, 46 je Hrvata, 28 iz reda ostalih, a 134 službenika nisu se izjasnila o nacionaloj pripadnosti.

To znači da je samo jedan posto državnih službenika u RS bošnjačke nacionalnosti i da ih je svega nešto više od šest posto koji nisu Srbi, iako bi ih, prema popisu iz 1991. godine, moralo biti ne manje od 30 procenata.

Takav trend upošljavanja državnih službenika u RS nastavljen je i prošle godine, kada su od 159 kandidata posao dobila 142 Srbina, pet Bošnjaka, četiri Hrvata, tri iz reda ostalih i pet koji se nisu izjasnili o nacionalnosti.


 
Autor: E. H.
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=110&title=Samo-38-Bo%C5%A1njaka-slu%C5%BEbenici-u-RS