FOTO: U Sarajevu priređen i vatromet Početak Nove 1434. hidžretske godine obilježen širom BiH
14/11/2012 23:12 - Administrator
blusrcu.ba- U Sarajevu priređen i vatromet Početak Nove 1434. hidžretske godine obilježen širom BiHPrigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te predavanjima u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu na svečan način je obilježena Nova 1434. hidžretska godina. U programu je učestvovao i hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a vjernici su nakon svečanog obilježavanja, koje je priređeno u džamiji, imali priliku uživati i u vatrometu koji je bio priređen povodom dočeka Nove hidžretske godine.




Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr.Ferid Dautović, podsjetio je u izjavi za agenciju Anadolija, da je Nova 1434. hidžretska godina u Sarajevu, svečano obilježena u mnogim džamijama, te najavio nastavak prigodnih svečanosti i u narednim danima.

Obilježavanje nove hidžretske godine u BiH čuva svoju tradicionalnu dimenziju, kroz organizaciju brojnih svečanosti i akademija.


On je ukazao na važnost poruke Nove hidžretske godine ali i same Hidžre, preseljenja Poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, budući da se na taj način prenosi univerzalna poruka ravnopravnosti i socijalne pravde.

Prema njegovim riječima važno je obilježavanja ovog datuma u historiji Islama, budući da je datum Nove hidžretske godine u široj javnosti manje poznat.

„Pokušavamo da Bošnjaci razumiju i da se identificiraju sa svojom Hidžrom, sa Hidžrom Poslanika Muhammeda, ali i sa svojim hidžretskim kalendarom koji se počeo računati sa halifom Omerom“, kazao je Dautović.

On je ukazao na važnost očuvanja bošnjačkog identiteta, posebno kada je u pitanju predstojeći popis stanovništva.

 „Važno nam je da Bošnjaci razumiju i shvate da nam je važno da u nacionalnom smislu jesmo Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo bosanski jezik“, istakao je Dautović i dodao „da nas tome uči i Hidžra, nacionalnom osvješćenju koje je krenulo sa agresijom i postagresorskom periodu kada je važno naglašavanje da se nacionalno i vjersko pitanje ne suprotstavljaju jedno drugom“.

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja poslanika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Sutra, sa prvim danom Nove hidžretske godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu bit će dodijeljena Menšura  novoizabranom 13. reisu-l-ulemi mr. Huseinu efendiji Kavazoviću. Muslimani u Bosni i Hercegovini u Novu hidžretsku godinu ulaze i sa novim reisu-l-ulemom.

Izvor vijesti: Vijesti.ba/Anadolija
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1097&title=-FOTO-U-Sarajevu-prire%26%23273%3Ben-i-vatromet-Po%26%23269%3Betak-Nove-1434--hid%C5%BEretske-godine-obilje%C5%BEen-%C5%A1irom-BiH