Prilog iz Banja Luke: VIDEO - BOŠNJAČKA ZAJEDNICA KULTURE ''PREPOROD'' BANJALUKA
01/11/2012 17:56 - Administrator
blusrcu.ba-BOŠNJAČKA ZAJEDNICA KULTURE ''PREPOROD''BANJALUKAU Banjaluci održana izborna skupština Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod', na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Na taj način nastavljen je pravni kontinuitet kulturnog društva Muslimana, od 1945-1949 i 1990-1992.godine, u postratnom periodu od 1997 do 2002 Preporod  egzistirao je u San-skom Mostu, dok je 5.2. 2002 registriran u Osnovnom sudu u Banjaluci  čime je preuzeo prava i obaveza kulturnih i dobrotvornih društava'' Gajret'',



Na taj način nastavljen je pravni kontinuitet kulturnog društva Muslimana, od 1945-1949 i 1990-1992.godine, u postratnom periodu od 1997 do 2002 Preporod  egzistirao je u San-skom Mostu, dok je 5.2. 2002 registriran u Osnovnom sudu u Banjaluci  čime je preuzeo prava i obaveza kulturnih i dobrotvornih društava'' Gajret'', ''Narodna uzdanica i ''Zeman'' koja su svojevremeno pridružena KDM ''Preporod''.

Iako je posljednjih 10 godina raspolagao veoma skromnim materijalnim i tehničkim sred-stvima Preporod je mimo očekivanja iz gore navedenih razloga ispunio gotovo sve prog-ramske ciljeve a to su: Promocija objavljenih edicija bošnjačke književnosti u 100 knjiga uz prisustvo prof.dr.Muniba Maglajlića,promocija do sada objavljenih književnih revija Banjalučki žubori,te promocija bosansko-turskog i tursko-bosanskog riječnika prof.dr. Is-meta Smailovića.Organizirao je promociju proze i poeizije banjalučanina Fuada Balića, Slavka Podgorelca, Idriza Saltagića, a između brojnih kulturnih manifestacija Preporod je organizirao književnu manifestaciju Vezeni most u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasi-he Kapidžić-Hadžić. U svojim aktivnostima posljednjeg desetljeća koje je vrlo uspješno vodio rahmetli Fuad Balić organizirana je svečana akademija u povodu stogodišnjice dje-lovanja bošnjačke zajednice kulture Preporod uz prigodan muzički program, organizova-ni su brojni bajramski koncerti i muzičkopoetske manifestacije, kao javne rasprave i zaje-dnički okrugli stolovi u suradnji sa banjalučkom dijasporom.

VIDEO:

Pored svih tih aktivnosti ova Bošnjačka zajednica kulture u tom periodu organizirala je brojne izložbe banjalučkih likovnih stvaralaca Mersada i Omera Berbera, Ahmeda Beši-ća, Alojza Ćurića, Smaila Iftića, Viktora Majdandžića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Dušana Simića, Envera Štalje, Kemala Širbgovića i drugih. Preporod je u Galeriji kultur-nog centra Banski dvor predstavio djela likovnog pedagoga Alije Sarača, Bocarića, Niko-lića, potom izložbu vajara Ahmeda Bešića, samostalnu izložbu fotografija Enesa Zahića i Muhameda Ćejvana Akija.U veoma širokoj lepezi događaja u kojima su svoj doprinos da -li pripadnici Preporoda naročito u okviru izdavačke djelatnosti vrijedno je napomenuti da je štampano dvadesetak svezaka među njima''Bosanska kuća u Banjaluci'',''Šeranića kuća u Gornjem Šeheru'', Hadži Pervizova vakufnama iz 1630 godine,Vakufnama Ferhad  paše i Vakufnama Sofi Mehmed paše. Tu su i vrlo dragocjeni dokumenti istorije poput rezolucije hrabrih banjalučkih Muslimana 1941. i mnogi drugi. Treba napomenuti i to, da Grad Banjaluka za 2009, 10, 11 i 2012 godinu Preporodu iz budžeta grada nije dodijelio niti jednu marku.

Brojni učesnici Skupštine pred novi upravni odbor postavili su zadatke da se izvrši priti-sak na sve relevantne institucije BiH kako bi se naseljima i ulicama u Banjaluci vratila izvorna imena, te da se aktivira Udruženje žena keranja i heklanja čime bi Banjaluka do-bila i zaštitila brend čuvene ''Banjalučke čipke'', kao i da se oda posebno priznanje zaslu-žnim članovima preporoda Fuadu Baliću i Aliji Saraču.

Nema sumnje da će novoizabrani mladi članovi ovom društvu udahnuti novu snagu koja će svojim kreativnostima preporoditi rad udruženja ali i Bošnjaka ovog grada.


Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1088&title=Prilog-iz-Banja-Luke-VIDEO---BO%C5%A0NJA%26%23268%3BKA-ZAJEDNICA-KULTURE-PREPOROD-BANJALUKA