Zubanoviću potrebna transplatacija bubrega koja košta 55 hiljada Eura
25/09/2012 11:40 - Administrator

blusrcu.ba-Zubanoviću potrebna transplatacija bubrega koja košta 55 hiljada Eura Tužno je bilo večeras u domu Zubanovića. Glava kuće, Nijaz Zubanović,  skuplja zdravstvene nalaze i dijagnoze, kako bi ih pokazao nama ali i našim čitaocima. Na stolu je posuda sa nekoliko stotina raznih vrsta lijekova. Sve se desilo trećeg decembra prošle godine, kada su prvi simptomi bili u vidu obične prehlade i gripe, kašlja. Nisu prošli brzo kako se očekivalo, pa smo se uputili u obližnu hitnu stanicu, priča nam Nijazova supruga Safeta. 





Tada osnovne pretrage ukazivale su na ozbiljnu bolest i rizičnog pacijenta pa je on upućen na daljnje pretrage gdje je ubrzo djagnosticiran Goodpusterov sindrom. Presudna je bila brza reakcija prijedorskih doktora kojima se prije svega duboko zahvaljujemo. Oni su po neznamo koji put spasilli još jedan život, zahvaljujući ekspresno brzoj dijagnozi bolesti, koja ubija veoma brzo.

Goodpasture sindrom je autoimuni poremećaj . To se događa kada imunološki sistem greškom napada i uništava zdravu tjelesnu tkivo. Napada jednog od milion osoba, dok od stotinu oboljelih preživi samo dvoje...

Sa 44 godine, Nijazov život se okrenuo naopačke, jednostavno je stao. On je ostao da leži tada tri mjeseca u KC Banja Luka. Upravo ova bolest je prijetila da ugasi njegov život ali eto hvala Bogu u svakoj nesreći ima sreće priča nam on.  Bolest je napala bubrege i uništila ih ali nekim slučajem nije nastavila dalje, a organizam je nastavio da se oporavlja. Njegovi bubrezi danas nisu u funkciji. Uzrok napada ove bolesti dokotori nisu otkrili, ali sumnjaju da je glavni čimbenik njenog nastanka stres.

Nijaz više od pola godine ide na dijalizu u Prijedorsku bolnicu. Povremene kontrole se obavljaju na kliničkom centru u Beogradu. Stanje se nažalost pogoršava i tijelo ovaj način funkcioniranja neće moći trpjeti stalno. Sve više su prisutni simptomi koji u mnogome otežavaju njegov svakodnevni život. U kući niko nije zaposlen, a sin pohađa osnovnu školu u Ljubiji. Nijaz je redovan dobrovoljni davaoc krvi.

Nakon kliničkog pregleda i detaljnih provjera svih dosadašnjih dijagnoza i nalaza, utvrđeno je da je Nijaz sazrio za transplataciju bubrega koju će uskoro biti potrebno uraditi.

Doktor  Milorad Grujćić specijalista nefrolog potvrdio nam  je da se to može odraditi za prilično kratak vremenski period, u klinici u Padovi – Italija i košta gotovo 55 hiljada EUR.

Kako ovaj novac Nijaz nema njegov život  je ugrožen  i  zavisi od svih dobrih ljudi ovoga svijeta, stoga Vas pozivamo da se uključite u još jednu humanu akciju.

Spasimo ovaj život. Nijaz vjeruje u Vas!

 

Nalaz i mišljenje ljekara možete pogledati ovdje

 

 Uplate i pomoć možete izvršiti na sljedeće račune:

 

  Devizni račun

 

 

 

 Žiro račun




Izvor vijesti: ljubija.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1066&title=Zubanovi%26%23263%3Bu-potrebna-transplatacija-bubrega-koja-ko%C5%A1ta-55-hiljada-Eura-