Prilog iz Banja Luke: Ko je za a ko protiv Ustavnog poretka države
07/09/2012 08:28 - Administrator
blusrcu.ba-Ko je za a ko protiv Ustavnog poretka državeKatastrofalno stanje u RS-u su razlozi zbog čega Dodik želi raspad države. Zapravo haos se u manjem BeHa entitetu bez obzira na negiranje vladajuće strukture više ne može prik-rivati,jer se SNSD u panici od gubitka vlasti više ne bavi problemima nego predizbornom  utrkom. Između sve većeg broja onih što ukazuju na takvo stanje je upozorenje Mladena Ilića direktora Fonda PIO RS-a da oni svakog mjeseca imaju gubitak od 2,5 miliona mar-aka zbog neusvajanja zakona o doprinosima koji se skoro godinu dana nalazi u skupštin-skoj proceduri



S toga je reagirao resorni ministar Petar Đokić navodeći kako je krajnje vrijeme da se spomenuti zakon do kraja godine uputi u parlamentarnu proceduru o čemu Vlada i Ministarstvo financija koji predlažu zakon čak nisu znali reći u kakvoj će formi i kada biti upućen u parlamentarnu proceduru. Nimalo onda ne začuđuje šta se krije u sa-držaju pisma kojeg je predsjednik vlade Aleksandar Džombić uputio MMF-u, ako se ne radi o novoj pozajmici za vraćanje starih dugova i održavanju tekuće budžetske aktivno-sti. Uzme li se u obzir da je Džombić MMF-u dao časnu riječ kako će do kraja godine RS smanjiti javnu potrošnju za 15 miliona maraka, ona se neće niti može napraviti na materi-jalnim troškovima, nego na povratu poreza građanima, što se da uočiti u prijedlogu reba-lansa budžeta da se povrat poreza građanima umjesto 9 svede na dva miliona maraka.

Tako rastrošna vlada ove godine uzima od jednih i ta sredstva preusmjerava drugima, sli-jedeće godine obrnuto i tako u nedogled želi da pokaže kako nešto radi uglavnom za sebe i svoje partijske klimoglavce. No kako se ne bi sukobila sa borcima Vlada je boračkoj or-ganizaciji planirala dati dodatnih 9 miliona kao i vjerskim organizacijama 5,5 milona od kojih očekuju najviše glasova. I što je vrlo bitno za ovu vladu, ona nije zaboravila svoje poslušne medije kojima je izdvojila 11% ili 1,5 miliona više nego je budžetom odobreno. Na sve ove malverzacije vlade, Dragan Čavić predsjednik Demokratske partije kaže: ''Kada pismo namjere piše premijer, onda je dužan da sa njegovim sadržajem upozna Na-rodnu skupštinu kao zakonodavni organ kako bismo saznali pod kakvim uslovima se RS zadužuje''. I šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić ističe da javnost mora znati sadržaj pisma namjere i ukupno stanje u kojem se RS nalazi, kao i činjenicu da je MMF insistirao na kresanju javne potrošnje, a to je nešto što vlast ne želi priznati građanima pred ove iz-bore. Ali zato po svaku cijenu želi raspad države BiH koju Dodik ne priznaje i naziva je najpogrdnijim imenima, tako da je po njemu pitanje dana kada će se ona raspasti.
I što je najbrutalnije Dodik je od svog ustoličenja napadao Harisa Silajdžića, reisa Cerića, Željka Komšića i sve patriote BiH kako bi došao do cilja ''mirnog razdruženja'', te je na kraju op-tužio Zlatka Lagumdžiju da je sa njim dogovorio prećutni dogovor o rušenju BiH. Kakvim se sve prljavštinama služi predsjednik RS-a dovoljno je Lagumdžijino pojašnje-nje u kojem se kaže:''Najbolji dokaz apsurdnosti Dodikove izjave leži u činjenici da sa jedne strane tvrdi kako sa mnom ima dogovor, a s druge strane me brutalno u kontinuitetu napada iz svih raspoloživih oružja, iako sam mu ja kako kaže ''saveznik u rušenju BiH''. Ono što sam uvijek govorio i govorit ću, nema nikakvog radruživanja kako bi to Dodik želio ''mirnim putem'', već samo postoje procesi koji će voditi ka daljnjem udruživanju na normalnim evroetlantskim i civilizacijskim osnovama, rekao je Lagumdžija.
Takva nada-sve patriotska izjava Lagumdžije kako nema mirnog razlaza u BiH za Dodika predstavlja prijetnju i poziv na oružje i dodao, kako ona najbolje odslikava militantnost lažnog demo-krate koji svoje stvarne namjere više ne može da sakrije. U svakom slučaju bez imalo raz-mišljanja u cijelu ovu priču bi se trebale uključiti pravosudne institucije BiH, da konačno utvrde i procesuiraju, ko deklarativno i na sve moguće načine krši Ustav BiH i zalaže se za razbijanje države. Jer zabijanje glave u pijesak najviših pravosudnih organa BiH na javno priznanje Dodika da on ima prećutni dogovor sa Lagumdžijom o rušenju države nije isto što i  Lagumdžijina poruka da nema mirnog razdruživanja, jer je time sve rečeno ko je za a ko protiv Ustavnog poretka BiH.

Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1049&title=Prilog-iz-Banja-Luke-Ko-je-za-a-ko-protiv-Ustavnog-poretka-dr%C5%BEave