Prilog iz Banja Luke: KO TO KAŽE DA BAJRAMI VIŠE NISU KAO ŠTO SU NEKAD BILI
20/08/2012 13:01 - Administrator
blusrcu.ba-Prilog iz Banja Luke: KO TO KAŽE DA BAJRAMI VIŠE NISU KAO ŠTO SU NEKAD BILI Ovogodišnji Ramazan, noć Lejletu-l- Kadr i Bajram, neodoljivo su podsjećali na 1991. godinu kada je više hiljada muslimana u svim džamijama ibadetilo najveću noć u Islamu objavu Kur'ana. Zato smo nimalo slučajno poredili tu posljednju predratnu godinu sjećajući se Mevluda proučenog u noći Lejletu-l-Kadra u Sofi Mehmed pašinoj džamiji u Gornjem Šeheru...... 



Zato smo nimalo slučajno poredili tu posljednju predratnu godinu sjećajući se Mevluda proučenog u noći Lejletu-l-Kadra u Sofi Mehmed pašinoj džamiji u Gornjem Šeheru sa ovogodišnjom, jer su nakon 21 godine gotovo sve džamije na područ-ju Medžlisa I.Z.Banjaluka kao nikada do sada bile prepune vjernika koji su do ponoći ibadetili u džamijama a do zore nastavili u svojim domovima. Ulice u  Novoseliji, u Vr-banji i svim džematima u vrijeme Ramazana i 27. najsvečanije noći, bile su sablasno pu-ste jer se svo stanovništvo slilo u Hadži Šabanovu džamiju, ili Sofi Mehmed pašinu dža-miju gdje su se razlijegali tekbiri iz mnogobrojnih grla ozarenih vjernika.
blusrcu.ba-Seher

Veliki broj vjernika upriličio je svečanost  u Seferbegovoj džamiji pod Pećinama, u Potočkoj, Stup-ničkoj i Dolačkoj džamiji, kao i svim ostalim na području banjalučkog muftijstva, dok je među najposjećenijim bila džamija u Vrbanji najvećem prigradskom naselju gdje se iba-detilo duboko iza ponoći.
blusrcu.ba-Seher
Ferhad pašin mesdžid bio je pretijesan da primi sve vjernike među kojima je bio izuzetno veliki broj omladine iz dijaspore koja je cijelo vrijeme Ra-mazana naprosto napunila i osvježila prazne safove u džamijama i na taj način dokazala da safovi neće zauvijek ostati u takvom stanju u koje ih je dovela ovdašnja politika, na što se osvrnuo Vahdet ef.Alemić imam Ferhadije džamije u Banjaluci.''
blusrcu.ba-Medzlis Banja Luka
Zadovoljstvo je biti imam u džematu Ferhadije džamije, gdje se itekako osjeća razlika između ratnih i poratnih godina, između onoga gdje smo nekada bili i gdje smo uistinu sada. Gledajući ozarena lica vjernika itekako se osjeti žal za prošlošću onoga što je bilo devedesetih go-dina suosjećajući sa svojom braćom i sestrama koji večeras nisu sa nama, nego širom ci-jelog svijeta, što sam ja posmatrajući ih naročito učeći dovu za dobro naših živih i mrtvih primijetio, da oni duboko osjećaju potrebu da su sa svojim najdražim, a Allahov put će im svakako pomoći i osvježiti u imanu. To je jedna od Dova večerašnje noći, što se dalo uočiti da su je svi zdušno prihvatili.
blusrcu.ba-Novoselija
Drugi momenat je kada sam govorio o obnovi naših srca i infrastrukture u ovom gradu, tada sam naročito osjetio brižnost  kada smo svi skupa dovili Allahu DŽ.Š. da nas Allah osnaži i obnovi sa jednom drugom mladom generaci-jom. Treća Dova je svakako da nas oni dožive žive, da svi skupa osjetimo miris i ljepotu Ramazana u džamiji Ferhadiji u kojoj smo ovih dana sa munare Ferhadije učili ezan. To je jedan podstrek i znak da ćemo ubrzo sa iste učiti sve ezane'',rekao je ef. Alemić.
blusrcu.ba-Ferhadija
Nakon nadahnutog programa u vrijeme cijelog Ramazana u kojem su vjernici napunili džamije i svoje duše, do zore se zikrilo u kućama kada je nastavljeno druženje sa melecima koji su im u prazničnoj bajramskoj atmosferi donijeli Allahovu milost i oprost. A svim našim sugrađanima i muslimanima cijelog svijeta da ga dočekaju i proslave zasluženo sa svojim obiteljima i najdražim prijateljima, da Bajrami budu kao što su nekad bili.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1035&title=Prilog-iz-Banja-Luke-KO-TO-KA%C5%BDE-DA-BAJRAMI-VI%C5%A0E-NISU-KAO-%C5%A0TO-SU-NEKAD-BILI-