Na području Banja Luke ekshumirani ostaci jednog tijela
05/08/2012 14:10 - Administrator
blusrcu.ba-Na području Banja Luke ekshumirani ostaci jednog tijelaU opštini Banja Luka u toku je ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH. Na lokaciji jama Smrdeljuša u opštini Banja Luka u toku je ekshumacija, prilikom koje su do sada pronađeni nekompletni ostaci jednog ljudskog tijela.



Pronađeni ostaci će biti prebačeni u JKP Gradska groblja Banja Luka, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtve. DNK nalaz ovog tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP).

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije prisustvovali su predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), Instituta za traženje nestalih osoba BiH, predstavnici MUP-a RS-a, ljekar sudske medicine, članovi Speleološkog društva „Vertikala“ iz Banja Luke i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1024&title=Na-podru%26%23269%3Bju-Banja-Luke-ekshumirani-ostaci-jednog-tijela