Icon Pocetna > Vijesti > News > Banjalučki ćevap (recept)
Icon Korisnik
Cao Gost
IP-Adresa: 18.118.137.243

Korisnicko ime
Lozinka
Icon Trazi na stranici
Banjalučki ćevap (recept)
Datum 22/11/2010 18:33  Clan Administrator  Posjete 2491  Jezik Global
blusrcu.ba-Banjalučki ćevap (recept)Banjalučki ćevap u lepinji mnogi smatraju najslavnijim brendom Banjaluke. Jedinstven je po svom izgledu, ukusu i načinu serviranja. Pojavio se pre više od 100 godina i proslavio se i odomaćio prvo po cijeloj bivšoj SFRJ, a potom i dalje po svijetu. A razlog za to, svakako, postoji...

Sastojci za 8 osoba

1400 g    junetine, od plećke
40 g soli
1 čena bijelog luka
600 gteletine
3 prstohvata    bibera

Priprema

Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mljeveno meso dodajte so i dobro izmješajte. Mješajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata).

Protisnite beli luk i dodajte ga u mljeveno meso. Dodajte biber pa miješajte meso bar 10 minuta.

Oblikovanje

Ćevape oblikujte pomoću za to namijenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru prije pečenja.

Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se "pločoce" od po četiri ćevapa u nizu. Od 2 kg mljevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa.

Pečenje

Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lijepo ne porumene.

Posluženje

Ćevape služite tople, u lepinji. Po pravilu se uz njih služi dosta crnog luka, ali i paradajz, krastavci, zelena salata i razni dodaci i prelivi čine odličnu kombinaciju.

Napomena: Ako se doslovno pridržavate recepta, za pripremu Banjalučkog ćevapa će Vam trebati dan ili dva. U ćevabdžinicama to nije problem, jer dok je jedno meso u pripremi, drugo je već spremno za pečenje, ali kada se radi o manjim količinama mesa, za kućnu upotrebu, retko ko će pokazati toliko volje. Zbog toga sva navedena vremena (za miješanje i stajane) možete skratiti da biste ćevape pripremili u nekom razumnom roku. Istina je da to onda nije baš to, ali je slično i, naravno, ukusno.

Toplo Vam preporučujemo da isprobate ovaj banjalučki specijalitet!

Prijatno!

Izvor vijesti: banjalukalive
Icon Susreti Banjalucana
Icon Ko je online?
US 18.118.x.x
Unknown 216.244.x.x
US 54.36.x.x
US 54.36.x.x
US 54.36.x.x
US 54.36.x.x
US 54.36.x.x
Icon Anketa
Da li ćete izaći na lokalne izbore 2020. godine?
DA
NE
Icon Video Galerija
Thumbnail
Icon Foto Album
Icon Partneri
BLUSRCU Facebook
 
MemHT Portal is a free software released under the GNU/GPL License by Miltenovik Manojlo