Pocetna > Vijesti > News > FOTO I RECEPT: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenica
   Korisnik
Cao Gost
IP-Adresa: 54.158.25.146

Korisnicko ime
Lozinka
   Trazi na stranici
FOTO I RECEPT: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenica
Datum 19/02/2017 09:28  Clan Administrator  Posjete 691  Jezik Global
blusrcu.ba-foto i recept: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenicaNije bilo janjenitine, a da uz nju nije bila maslenice. Jela se uz ribu, grah, sir, kajmak, jogurt… Ali jela se i to u svakoj prilici i za svaki obrok. Najlakše je bilo skoknuti do Klašnika, kod Gunića, a ona vrela, najukusnija iz papira. Danas malo ko zna šta je maslenica. Pa da podsjetimo.







 

Pita maslenica- sastojci:

* 400g bijelog brašna

* 300g integralnog pšeničnog brašna (u najboljem slučaju domaće pšenično crno brašno)

* 100g raženog brašna

* malo soli

* mlaka voda po potrebi

i jos…

* 250g maslaca (ne margarina)

* 200ml vrhnja za kuhanje

Maslenicu možete praviti i samo s bijelim brašnom ili u kombinaciji drugog brašna.

Pita maslenica- priprema:

  1. Pomiješati sve vrste brasna, posoliti i sa vodom zamijesiti mekanije tijesto, kao za sve pite (savijače). Podijeliti u tri dijela i formirati tri kugle, premazati ih uljem i ostaviti da odstoje malo duže (oko 1h, jer se crno brašno teze razvlači od bijelog). Za to vrijeme na laganoj vatri istopiti maslac i vrhnje za kuhanje, bez da zavrije. Kad je odstojalo, uzeti prvu kuglu tijesta i razvuči ga koliko god može, po metodi: oklagijom razvaljati veći krug, premazati ga uljem, ostaviti da odstoji 10-ak min i onda rukama razvlaciti u jufku. Razvučeno tijesto pomastiti sa mjesavinom maslaca i vrhnja, te preklapati tako da prvo desnu stranu prebacimo do polovine jufke, onda lijevu stranu do polovine, donji dio jufke do pola(odozdo prema gore) i gornji dio jufke do pola (odozgo prema dole), tako da dobijemo kvadrat. Pomastiti, i sada jos jednom preklopiti čoškove kvadrata prema sredini u vidu pisma slika
  2. Prebaciti u tepsiju ( nenamašćenu!) i razvlačiti drugu jufku. Sa drugom kuglom tijesta ponoviti isti postupak, razvuci, pomastiti, preklopiti sa svih strana, pomastiti, ali bez da se čoskovi zavrnu. Sada na premotani kvadrat u sredinu staviti već pripremljenu prvu jufku-pismo koju smo prebacili u tepsiju i tek onda saviti krajeve druge jufke u vidu pisma slika
  3. Obje jufke prebaciti ponovo u tepsiju, te razvući treću jufku kao i prve dvije, pomastiti, premotati u vidu kvadrata, u sredinu prebaciti već premotane dvije jufke iz tepsije i sklopiti krajeve treće jufke sa svih strana lijepo u sredini slika, preokrenuti tako da “sastavi” dodu prema dole i prebaciti u namašćenu tepsiju.Tijesto pomastiti po povrsini sa ostatkom smjese maslaca i vrhnja i staviti u dobro zagrijanu rernu. Nakon minutu- dvije izvaditi iz rerne i prstima njezno probadajuci jos malo razvuci tijesto prema krajevima slika, tako da formiramo krug. Maslenicu peči prvo na 250 C dok ne porumeni, a onda smanjti na 220 C i ispeči do kraja ( treba nekih 40-ak min., provjerite sami, sve u zavisnosti od rerne). Kad je pečena maslenicu izvaditi iz tepsije, umotati prvo u foliju, a ona u krpu sačekati malo da otpusti i omekša i onda je iskomadati (ne rezati nozem, već rukama iskidati na komade) .

 

maslenica

maslenica1

maslenica2


Izvor vijesti:  ogledalo.ba
   Susreti Banjalucana
   Ko je online?
US 54.158.x.x
Unknown 212.7.x.x
FR 62.210.x.x
Unknown 212.7.x.x
Unknown 190.207.x.x
Unknown 120.77.x.x
Unknown 113.58.x.x
Unknown 185.68.x.x
Unknown 157.55.x.x
ZZ 0.0.x.x
   Anketa
Da li podržavate aktivnosti i rad Koalcije 1. mart (www.prvimart.ba)
DA
NE
   Video Galerija
Thumbnail
   Foto Album
   Partneri
BLUSRCU Facebookssavez banjalucana