Pita maslenica- sastojci:
* 400g bijelog brašna
* 300g integralnog pšeniÄnog brašna (u najboljem sluÄaju domaće pšeniÄno crno brašno)
* 100g raženog brašna
* malo soli
* mlaka voda po potrebi
i jos…
* 250g maslaca (ne margarina)
* 200ml vrhnja za kuhanje
Maslenicu možete praviti i samo s bijelim brašnom ili u kombinaciji drugog brašna.
Pita maslenica- priprema:
- Pomiješati sve vrste brasna, posoliti i sa vodom zamijesiti mekanije tijesto, kao za sve pite (savijaÄe). Podijeliti u tri dijela i formirati tri kugle, premazati ih uljem i ostaviti da odstoje malo duže (oko 1h, jer se crno brašno teze razvlaÄi od bijelog). Za to vrijeme na laganoj vatri istopiti maslac i vrhnje za kuhanje, bez da zavrije. Kad je odstojalo, uzeti prvu kuglu tijesta i razvuÄi ga koliko god može, po metodi: oklagijom razvaljati veći krug, premazati ga uljem, ostaviti da odstoji 10-ak min i onda rukama razvlaciti u jufku. RazvuÄeno tijesto pomastiti sa mjesavinom maslaca i vrhnja, te preklapati tako da prvo desnu stranu prebacimo do polovine jufke, onda lijevu stranu do polovine, donji dio jufke do pola(odozdo prema gore) i gornji dio jufke do pola (odozgo prema dole), tako da dobijemo kvadrat. Pomastiti, i sada jos jednom preklopiti Äoškove kvadrata prema sredini u vidu pisma slika
- Prebaciti u tepsiju ( nenamašÄ‡enu!) i razvlaÄiti drugu jufku. Sa drugom kuglom tijesta ponoviti isti postupak, razvuci, pomastiti, preklopiti sa svih strana, pomastiti, ali bez da se Äoskovi zavrnu. Sada na premotani kvadrat u sredinu staviti već pripremljenu prvu jufku-pismo koju smo prebacili u tepsiju i tek onda saviti krajeve druge jufke u vidu pisma slika
- Obje jufke prebaciti ponovo u tepsiju, te razvući treću jufku kao i prve dvije, pomastiti, premotati u vidu kvadrata, u sredinu prebaciti već premotane dvije jufke iz tepsije i sklopiti krajeve treće jufke sa svih strana lijepo u sredini slika, preokrenuti tako da “sastavi” dodu prema dole i prebaciti u namašÄ‡enu tepsiju.Tijesto pomastiti po povrsini sa ostatkom smjese maslaca i vrhnja i staviti u dobro zagrijanu rernu. Nakon minutu- dvije izvaditi iz rerne i prstima njezno probadajuci jos malo razvuci tijesto prema krajevima slika, tako da formiramo krug. Maslenicu peÄi prvo na 250 C dok ne porumeni, a onda smanjti na 220 C i ispeÄi do kraja ( treba nekih 40-ak min., provjerite sami, sve u zavisnosti od rerne). Kad je peÄena maslenicu izvaditi iz tepsije, umotati prvo u foliju, a ona u krpu saÄekati malo da otpusti i omekša i onda je iskomadati (ne rezati nozem, već rukama iskidati na komade) .