Icon Pocetna > Vijesti > News > FOTO I RECEPT: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenica
Icon Korisnik
Cao Gost
IP-Adresa: 18.191.181.231

Korisnicko ime
Lozinka
Icon Trazi na stranici
FOTO I RECEPT: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenica
Datum 19/02/2017 09:28  Clan Administrator  Posjete 3851  Jezik Global
blusrcu.ba-foto i recept: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenicaNije bilo janjenitine, a da uz nju nije bila maslenice. Jela se uz ribu, grah, sir, kajmak, jogurt… Ali jela se i to u svakoj prilici i za svaki obrok. Najlakše je bilo skoknuti do Klašnika, kod Gunića, a ona vrela, najukusnija iz papira. Danas malo ko zna šta je maslenica. Pa da podsjetimo.







 

Pita maslenica- sastojci:

* 400g bijelog brašna

* 300g integralnog pšeničnog brašna (u najboljem slučaju domaće pšenično crno brašno)

* 100g raženog brašna

* malo soli

* mlaka voda po potrebi

i jos…

* 250g maslaca (ne margarina)

* 200ml vrhnja za kuhanje

Maslenicu možete praviti i samo s bijelim brašnom ili u kombinaciji drugog brašna.

Pita maslenica- priprema:

  1. Pomiješati sve vrste brasna, posoliti i sa vodom zamijesiti mekanije tijesto, kao za sve pite (savijače). Podijeliti u tri dijela i formirati tri kugle, premazati ih uljem i ostaviti da odstoje malo duže (oko 1h, jer se crno brašno teze razvlači od bijelog). Za to vrijeme na laganoj vatri istopiti maslac i vrhnje za kuhanje, bez da zavrije. Kad je odstojalo, uzeti prvu kuglu tijesta i razvuči ga koliko god može, po metodi: oklagijom razvaljati veći krug, premazati ga uljem, ostaviti da odstoji 10-ak min i onda rukama razvlaciti u jufku. Razvučeno tijesto pomastiti sa mjesavinom maslaca i vrhnja, te preklapati tako da prvo desnu stranu prebacimo do polovine jufke, onda lijevu stranu do polovine, donji dio jufke do pola(odozdo prema gore) i gornji dio jufke do pola (odozgo prema dole), tako da dobijemo kvadrat. Pomastiti, i sada jos jednom preklopiti čoškove kvadrata prema sredini u vidu pisma slika
  2. Prebaciti u tepsiju ( nenamašÄ‡enu!) i razvlačiti drugu jufku. Sa drugom kuglom tijesta ponoviti isti postupak, razvuci, pomastiti, preklopiti sa svih strana, pomastiti, ali bez da se čoskovi zavrnu. Sada na premotani kvadrat u sredinu staviti već pripremljenu prvu jufku-pismo koju smo prebacili u tepsiju i tek onda saviti krajeve druge jufke u vidu pisma slika
  3. Obje jufke prebaciti ponovo u tepsiju, te razvući treću jufku kao i prve dvije, pomastiti, premotati u vidu kvadrata, u sredinu prebaciti već premotane dvije jufke iz tepsije i sklopiti krajeve treće jufke sa svih strana lijepo u sredini slika, preokrenuti tako da “sastavi” dodu prema dole i prebaciti u namašÄ‡enu tepsiju.Tijesto pomastiti po povrsini sa ostatkom smjese maslaca i vrhnja i staviti u dobro zagrijanu rernu. Nakon minutu- dvije izvaditi iz rerne i prstima njezno probadajuci jos malo razvuci tijesto prema krajevima slika, tako da formiramo krug. Maslenicu peči prvo na 250 C dok ne porumeni, a onda smanjti na 220 C i ispeči do kraja ( treba nekih 40-ak min., provjerite sami, sve u zavisnosti od rerne). Kad je pečena maslenicu izvaditi iz tepsije, umotati prvo u foliju, a ona u krpu sačekati malo da otpusti i omekša i onda je iskomadati (ne rezati nozem, već rukama iskidati na komade) .

 

maslenica

maslenica1

maslenica2


Izvor vijesti:  ogledalo.ba
Icon Susreti Banjalucana
Icon Ko je online?
US 18.191.x.x
US 3.149.x.x
US 52.14.x.x
Icon Anketa
Da li ćete izaći na lokalne izbore 2020. godine?
DA
NE
Icon Video Galerija
Thumbnail
Icon Foto Album
Icon Partneri
BLUSRCU Facebook
 
MemHT Portal is a free software released under the GNU/GPL License by Miltenovik Manojlo