Icon Pocetna > Forum > Opste teme i diskusije > O Banja Luci > Najbolji cevapi?
Icon Korisnik
Cao Gost
IP-Adresa: 44.192.53.34

Korisnicko ime
Lozinka
Icon Trazi na stranici
Icon Forum
Moderatori: Moderators
Stranica 4/5 |< < 1 2 3 4 5 >
Forum RSS feedReply
Najbolji cevapi?
ClanText
BanjaLukauSrcu
Senior Member
Avatar

Upisi: 332
Upis: 352

Pol: _MALE_
Online: Ne
Datum: 20/01/2009 18:22
Re: Najbolji cevapi?
#post700
Pikula neki dan kad sam bio u BL kod Muje na cevapi vjerujes mi da sam kontao na tebe! Ali cemo nadoknaditi ako bog da na ljeto maksuzile idemo ali ono bez zurbe SmileSmile
Delete Edit Quote
 
halva
Senior Member
Avatar

Upisi: 389
Upis: 412

Pol: _NEUTRAL_
Online: Ne
Datum: 20/01/2009 18:29
Re: Najbolji cevapi?
#post703
Pikula ne smije po cevapima, on moze samo lagane hrane kao kuhani kukuruz u juluSmile
Hrvatska ima more, BOSNA ima piramide, a Srbija....ima Kosovo
Delete Edit Quote
 
Pikula
Senior Member
Avatar

Upisi: 270
Upis: 284

Pol: _MALE_
Online: Ne
Datum: 20/01/2009 18:44
Re: Najbolji cevapi?
#post705
Meni cevapi u BL vise nisu ni pola kao sto su nekad bili... A kosto kaze Haris za mene samo lagana hrana kuhani kuruz gljivice sa raznja paradajz salata i po neki pohovani patlidzan Smile Smile
Delete Edit Quote
 
sanela
Junior Member
Avatar

Upisi: 36
Upis: 36

Pol: _NEUTRAL_
Online: Ne
Datum: 28/01/2009 02:15
Re: Najbolji cevapi?
#post950
Samo tako Pikula treba odrzavati liniju neka se oni goje dok drugi rade na tome da smrsaju svaka cast bolje zivjeti zdravo nego ne zdravo!
A cevapi su najbolji kod Muje preko puta Ferhadije,mada i u Mrvici nije los rostilj... (:
Delete Edit Quote
 
BanjaLukauSrcu
Senior Member
Avatar

Upisi: 332
Upis: 352

Pol: _MALE_
Online: Ne
Datum: 28/01/2009 23:58
Re: Najbolji cevapi?
#post967
Kazem ja Sanela njima kod Muje preko puta Ferhadije ali niko nista Smile
A i ti znas gdje su najbolji Smile
Delete Edit Quote
 
Miincii
Just arrived
Avatar

Upisi: 9
Upis: 9

Pol: _NEUTRAL_
Online: Ne
Datum: 11/03/2009 12:20
Re: Najbolji cevapi?
#post1347
Heellloooj Smile))

Nemoze kod nas nista bez hrane.hehehe..Mada nisam od onih koja kad ode u BIH samo jede cevape ili burek(nemogu ga ocima) alii najbolji cevapi na svijetu su kod MAHE!!! Svagdje sma ga probala ali Mahini su Vrh meni bar Smile))

Uh, sto bi sjela jedna porcija,,njaamiii

pooozzzz
Delete Edit Quote
 
halva
Senior Member
Avatar

Upisi: 389
Upis: 412

Pol: _NEUTRAL_
Online: Ne
Datum: 11/03/2009 13:31
Re: Najbolji cevapi?
#post1351
Otidjite kod Dzevada Skorupa Dzeke, najstarija cevabdzinica u BL, naselje Mejdan, pa probajte.
Pored toga imacete dobrodoslicu i osjecaj kakvih nema nigdje , kao da ste kod kuce - domacinsko
Vozdrica
Hrvatska ima more, BOSNA ima piramide, a Srbija....ima Kosovo
Delete Edit Quote
 
Pikula
Senior Member
Avatar

Upisi: 270
Upis: 284

Pol: _MALE_
Online: Ne
Datum: 11/03/2009 17:29
Re: Najbolji cevapi?
#post1357
Jel to ona mala cevabdzinca...
Delete Edit Quote
 
halva
Senior Member
Avatar

Upisi: 389
Upis: 412

Pol: _NEUTRAL_
Online: Ne
Datum: 11/03/2009 21:29
Re: Najbolji cevapi?
#post1363
jeste buraz
Hrvatska ima more, BOSNA ima piramide, a Srbija....ima Kosovo
Delete Edit Quote
 
BanjaLukauSrcu
Senior Member
Avatar

Upisi: 332
Upis: 352

Pol: _MALE_
Online: Ne
Datum: 12/03/2009 20:55
Re: Najbolji cevapi?
#post1374
Cuo sam i ja za tu cevabdzinicu i ovo ljeto ako bog da cu maksuz da odem na cevape! Moracemo i uslikati koju sliku da postavimo na stranicu da raja zna o kojoj se cevabdzinici radi.

Evo malo historije o cevapima!

Kako se prave ćevapi?

Sastojci:
Kako kod koga. Sastojci se razlikuju od kuhara do kuhara, od grada do grada, od države do države. Izvorni recept ćevapa teško da postoji; draž je upravo u tome što uvijek postoji neka mala tajna koja im daje poseban šmek.

Priprema:
Pogledaj pod "Sastojci". Zavisno od sastojaka i od vrste ćevapa, ima vjerovatno na desetine načina pripravljanja ovog popularnog jela. Postoji i razlika u tome da li se služe u lepini ili u somunu, sa lukom ili sa kajmakom. Ono što je svakako bitno za sam obrok je lijepa i starinska atmosfera.

Odakle ime?

I ova priča je, kao i sve oko ćevapa, misteriozna, iako nudi malo više detalja. Riječ 'ćevap' je prema wikipediji arapskog porijekla i potiče od riječi 'kebab'. Moguće je da je ovaj podatak tačan jer se na makedonskom, naprimjer, ćevap kaže kebap, odnosno k????. Porijeklo samog jela je nepoznato, i dan danas se više država raspravlja o tome čije je. Ćevapi najvjerovatnije potiču iz Afrike, odakle su kod nas došli sa Osmanskim carstvom. Prže se na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće (pomfrit), salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.

Zašto je to bosanska stvar?

Na ovo pitanje ne treba trošiti puno riječi, ali ipak ne mogu odoliti. Ćevapi su naše nacionalno jelo, bez obzira odakle su porijeklom i ko ih je donio na naše prostore. Iako se pripremaju na čitavom Balkanu, jedino su u Bosni i Hercegovini stekli status legendarnog jela. Istina je i da ih prave i Srbi i Hrvati, ali rijetko će ko otići u Zagreb ili Beograd da proba ćevape. Na pitanje da li su u sve tri države ćevapi isti ja bih rekao da nisu. Iako su slični, u svakoj je od ove tri države ovo jelo doživjelo utjecaj različitih kultura i mentaliteta, baš kao i jezici koji su nam toliko slični. U BiH se ćevapi tradicionalno služe u ćevabdžinicama, specifičnim lokalima, gdje se osim ćevapa na jelovniku nerijetko mogu naći i ostala, slična jela sa roštilja. Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepini. Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama od po pet, deset, petnaest i više komada, a postoje i regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa (posebno ili u komadima od po četiri ili pet). Tako su najpoznatiji banjalučki (komadi), travnički i sarajevski ćevapi.
Da li će BiH ikada uspjeti da napravi brend od jela kojim se toliko ponosi, ostaje da se vidi.

Među zaboravljenim riječima, turcizmima, postoji i riječ koja je, očito, izvedena iz iste riječi kao i ćevap.
Naime, kod starih ljudi postoji izraz 'ćevabiti', 'sćevabiti' (nek se sćevabi) koji znači dinstati tj. kuhati u vlastitoj vodi, saftu odnosno vlastitoj masnoći.


Eto, dragi moji i drage moje, podijeli smo s vama sve što smo saznali o ćevapu, a vi, ako ste od silne priče ogladnili, požurite u najbližu ćevabdžinicu i naručite deset u pola, petica je ipak premalo.

http://bosanski.ba/articles/bosanske%20stvari/3%20cevapi.html
Ispravljeno: 12/03/2009 20:58
Delete Edit Quote
 
Reply
Stranica 4/5 |< < 1 2 3 4 5 >
 
MemHT Portal is a free software released under the GNU/GPL License by Miltenovik Manojlo